Na šta sve treba paziti kada se bira bend za svadbe?

Organizacija venčanja je ona vrsta procesa u okviru kog treba brinuti o većem broju stavki, te radi pažljivijeg planiranja treba, za početak, da sastavite TO DO listu kako biste lakše pratili obavljene i zadatke koji Vam tek predstoje.

Jedan od najvažnijih sigurno je izbor muzike, pre svega zato što od njega zavisi i sam provod i činjenica da će se proslava vašeg venčanja pamtiti kao vesela.

U ovom slučaju, živa muzika, odnosno bend za svadbe, uvek odnosi prednost, već samim tim jer provereno bolje podigne atmosferu od DJ-a, te ne čudi što su gotovo svi wedding-planeri upravo na strani ovakvog izbora.

Izaberite profesionalce

Naravno, na prvom mestu vaš cilj treba da bude da izaberete profesionalce. Kada je bend za svadbe u pitanju, to je samo naizgled lak zadatak.

Potragu ćete najpametnije započeti ako se prisetite svih svadbi na kojima ste nedavno bili, te utvrdite šta vam se sviđalo ili ne kod muzičara koji su na njima svirali. Tako ćete lakše i odrediti šta želite.

Ako je među njima bend za svadbe koji vam se posebno dopao, onda ste imali sreće. Slučaj, međutim, najčešće nije takav, te se vaša potraga zatim mora nastaviti.

muzika slika

Kada iscrpite sve preporuke poznanika i prijatelja, okrenite se pretraživanju interneta ili se prisetite koji vam se to bend posebno dopao u večernjem izlasku. Često se dešava da su takvi muzičari ujedno i bend za svadbe, iako se tako ne eksponiraju, te da sviraju i na ovakvim tipovima proslava.

Svakako, nemojte ići „na neviđeno“, već se obavezno potrudite da odabrani bend za svadbe čujete uživo ili makar pogledate neki od njihovih nastupa na internetu.

Dogovor oko repertoara

Jednom odabran, bend za svadbe mora biti informisan o repertoaru. To najpre znači vašu odluku koji će se tipovi muzike svirati, a koji ne, a zatim i koje pesme favorizujete i svakako biste voleli da ih čujete na svojoj svadbi.

Svakako, bend za svadbe bi trebalo da bude na vreme obavešten i o izboru numera za prvi ples, izlazak torte, bacanje bidermajera i slično, kako bi sve bilo blagovremeno precizirano.

Profesionalni bend za svadbe imaće, svakako, širok repertoar, ali ako imate posebne želje na vreme obavestite muzičare kako bi se pripremili.

Naručivanje pesama – da ili ne?

Ovo može biti – i svakako jeste – veoma osetljivo pitanje kada su svadbe u našoj zemlji u pitanju. Naime, u pojedinim krajevima svadbe se ne mogu zamisliti bez naručivanja pesama i dodatnog plaćanja muzike, što je sasvim u redu – pod uslovom da se mladenci sa tim slažu.

Međutim, čak i ukoliko je takav slučaj, a pogotovo ako nije, bend za svadbe morate unapred obavestiti o svojoj odluci – da li će prihvati naručene pesme ili ne – kako ne biste doživeli neprijatna iznenađenja na samom događaju.

Dogovor oko cene

Kada se dogovorate oko cene, bend za svadbe će verovatno prvenstveno zanimati prethodna stavka, od koje naravno mnogo zavisi. Stoga, u zavisnosti od toga da li se odlučite da dozvolite naručivanje pesama ili ne, možete dodatno pregovarati oko cene.

Imajte na umu i to da profesionalni bend za svadbe ne mora koštati čitavo bogatstvo: ako se dovoljno posvetite potrazi neminovno ćete naći onaj koji vam odgovara po svim pitanjima.