Kako do kvalitetnog benda za svadbe?

Preduslov za dobar provod na svadbi jeste da izaberete dobre muzičare, odnosno dobar bend za svadbu. Ako pogrešite u izboru, postoji mogućnost da svadba ode u potpuno drugačijem pravcu nego što ste očekivali i tako se može desiti da bacite u vodu sve što ste mesecima planirali i organizovali vezano za svoje venčanje. Na kraju dana malo kome će biti bitno kako je bila dekorisana sala ili kakvu je venčanicu imala mlada, već će svima najjači utisak ostaviti atmosfera, pa da na vašem snimku sa svadbe ne biste gledali ljude kako sede i jedu, već kako igraju, skaču, pevaju, pronalasku odgovarajućeg benda morate posvetiti posebnu pažnju i pritom vam savetujemo da ovo nikako ne bude segment na kom ćete gledati da uštedite.

Pronalazak benda

Odabir benda za svadbu nikako ne treba da odlažete, već to treba da vam bude prva stavka nakon što utvrdite datum venčanja, pošto se dešava da dobri bendovi imaju rezervisane nastupe i po nekoliko meseci unapred. Neki mladenci se čak prvo odlučuju za muziku, pa u zavisnosti od slobodnog termina benda koji žele da angažuju, zakazuju slavlje u restoranu i ceremoniju u crkvi. Prvi korak je online potraga, bendovi na svojim web stranicama postavljaju snimke sa svadbi i svirki, a možete pročitati i okvirni repertoar pesama koje sviraju. Naravno da će svako gledati da se predstavi na najbolji način, pa ovo samo treba da vam posluži da suzite izbor i informišete se o tome gde možete uživo poslušati njihove svirke. Na svirkama (a može se desiti i da vas bend pozove da na kratko budete gost na nekoj svadbi) možete utvrditi kakvu atmosferu orkestar pravi, kakvu komunikaciju imaju sa publikom i koliko zvuče uigrano i kao tim. Cena je svakako bitan faktor, ali ukoliko biste se odlučili za jeftiniji bend samo da biste uštedeli i tako ispustili iz ruku bend koji vas je oduševio, predlažemo da uštedite novac na dekoraciji, cvetnim aranžmanima, preskočite iznajmljivanje luksuznog automobila i dr.

Raspojasana banda ili kulturan orkestar

Na svadbe svi dolaze u svom najelegantnijem izdanju, pa zamislite koliko utisak može pokvariti nepristojno i neskladno obučen bend. Koliko je bend ozbiljan i profesionalan možete zaključiti čak i po načinu odevanja, a svakako da se niko ne bi opredelio za izbor benda gde je pevačici u prvom planu dekolte, a ne glas.

Dogovor oko programske šeme

Kada se odlučite za bend koji vam se dopada i dogovorite se oko cene i satnice (nikako ne propustite da šefu orkestra kažete koliko će tačno trajati svadba, a ukoliko ne postoji vremensko ograničenje, i to morate napomenuti da ne bi došlo do izmena u pogledu novca koji treba da izdvojite za plaćanje), ostaje da odlučite da li želite programsku muziku na svojoj svadbi ili ćete dopustiti i naručivanje, tj. opredeliti se za poluprogramsku šemu. Svakako će povoljnija opcija za vas biti da se odlučite za naručivanje, a i bendu to uglavnom bude isplativije, jer, iako vama snize cenu za nekoliko stotina evra, sve to nadoknade od bakšiša i naravno zarade i preko toga. Samo je sada pitanje šta vi želite.

Pri odabiru muzike ne možete se isključivo voditi samo svojim muzičkim ukusom, ali ne treba ni da odete u drugu krajnost i dozvolite da se vaše veselje pretvori u paradu kiča i šunda, gde će svaka druga pesma biti neki trenutni hit koji nikad niste ni čuli, ili pak da ceo dan prođe u klasičnim svadbarskim pesmama, pa vas na kraju zaboli glava kad peti put čujete: „Danas, majko, ženiš svoga sina…” ili „Nema pesme, ni meraka, bez sestrića i ujaka…”. Naš savet bi bio, ukoliko su vam zaista ograničena sredstva, da se opredelite za naručivanje, ali da u dogovoru s bendom ograničite broj naručenih pesama po gostu i da sastavite spisak pesama koje ne želite da čujete na svom slavlju. Insistirajte i na tome da nema ponavljanja istih numera, kao ni izmene tekstova samih pesama.

Izbor pesme za prvi ples

Može se desiti da imate neku specifičnu želju, voleli biste da u salu uđete uz pesmu koja vama kao paru nešto posebno znači, a tu pesmu bend koji želite da izaberete ne svira na svojim nastupima. Ako ste napravili pravi izbor, ne brinite, dobar bend će do vaše svadbe i tu pesmu uvrstiti u svoj repertoar i delovaće da je sviraju godinama.

Utisci posle svadbe

Ukoliko je mlada svoje venčanje završila bez cipela, a mladoženja bez kravate, ukoliko nisu stigli ni da jedu, ni da piju, po svoj prilici će to značiti da je provod bio odličan. Posle ovakvog slavlja sigurno će vam danima nakon venčanja stizati pozitivni komentari od rodbine, prijatelja, kolega na račun muzike, benda, atmosfere, a vi ćete sa zadovoljstvom pregledati snimke najlepšeg dana u svom životu.