U 5 koraka do pravog benda za svadbu

Kada prepričavate ili sumirate sa prijateljima utiske sa neke svadbe, pomenućete svakako kako su izgledali mlada i mladoženja, u kom restoranu je bila sama ceremonija, možda ćete se dotaći i toga ko je uhvatio bidermajer, ali najviše ćete se baviti time kako ste se na svadbi proveli. Ni najraznovrsniji meni, savršeno dekorisana sala, glamurozna venčanica i nesvakidašnja mladenačka torta neće „izvući” stvar ako je na samom slavlju izostalo đuskanje, tj. ako je bend zakazao i nije napravio uobičajenu veselu i razigaranu atmosferu.

Jasno vam je onda da se izboru muzike i traženju odgovarajućeg benda za svadbu mora posvetiti posebna pažnja. Ovo je jedna od najvažnijih,mogli bismo reći i ključnih, a i najskupljih stavki vezanih za vaše venčanje i ono što je najbitnije naglasiti – s potragom morate krenuti na vreme. Da biste i vi i vaši gosti uživali na slavlju, pratite sledeće korake i donesite pravu odluku.

Korak 1: Rezervišite bend na vreme

Provereni, iskusni i ozbiljni bendovi koji prave atmosferu nevezano za prostor i sastav gostiju su obično rezervisani nekoliko meseci unapred. Ne bi trebalo da vas čudi da to nekad bude i period od godinu dana. Ako se vodite ličnim iskustvom i prisustvovali ste već svirci ili nastupu nekog benda i dopao vam se njihov repertoar i komunikacija sa gostima, onda odmah pristupite pregovorima sa menadžerom ili šefom orkestra. Imajte na umu da je uvek dobro ponovo poslušati bend i ne oslanjati se na utiske od pre nekoliko meseci ili godina, jer može doći do promena, do odlaska nekih članova iz orkestra, pa možda neće sve zvučati kao ranije.

Korak 2: Suzite izbor

Ukoliko nemate preporuku ili lično iskustvo, onda vam ostaje kao prva opcija pretraga po internetu. Na sajtovima bendova možete poslušati snimke, pročešljati njihov repertoar, videti gde nastupaju, a sve će vam to pomoći da suzite izbor. Potom uzmite telefon u ruke i zovete bend po bend da proverite slobodne termine i na kraju ćete doći do 2 ili 3 koja odgovaraju svim vašim kriterijumima, uključujući i cenu i kvalitet.

Korak 3: Poslušajte bend uživo

Pravi utisak steći ćete tek kada se lično uverite u to kako bend zvuči, tj. kada odete na njihov nastup, a najbolja varijanta bi bila da dogovorite odlazak na neku svadbu gde sviraju. Sve to je moguće izvesti, odete u dogovoreno vreme kada je slavlje već odmaklo, tj. kada su se završile sve formalnosti i eventualni dolazak matičara. Dovoljno će biti da poslušate samo nekoliko pesama i uverite se u to kakvu interakciju članovi benda imaju sa gostima, koliko su pažnje posvetili svom izgledu, da li su se obukli svečano kako samoj prilici dolikuje, da li zvuče uigrano, možda je bolje reći, usvirano i da li je atmosfera na svadbi onakva kakva želite da bude i kod vas.

Korak 4: Dogovor oko repertoara

Kada ste konačno izabrali bend, ostaje još da se odlučite da li će na vašoj svadbi biti programska muzika ili ćete dozvoliti i naručivanje. Argumenti za i protiv mogu se navesti za obe opcije. Ukoliko vam je presudan finansijski momenat, onda ćete se opredeliti za opciju naručivanja, jer ćete u startu bend platiti manje, ali budite spremni na to da se možda neće podudariti vaš muzički ukus sa uskusom većine gostiju. Bilo bi dobro da se zato s bendom dogovorite oko toga koliko pesama je moguće naručiti, obično to bude maksimalno 5 pesama, što je prihvatljivo svima. Takođe ste u mogućnosti da sastavite spisak „zabranjenih” pesama, onih koje ne želite da čujete, a profesionalan i ozbiljan bend će ispoštvati tu vašu odluku. Ukoliko izaberete programsku šemu, moraćete da date više novca, ali ćete se osigurati da na svadbi budu ona muzika i one pesme koje vi volite.

Korak 5: Izbegnite propuste i neprijatnosti

Kada uradite sve prethodno, ostaje vam još dogovor sa šefom orkestra oko izbora pesme za prvi ples, kao i za iznošenje mladenačke torte. Morate biti sigurni da bend zna da svira baš te pesme koje ste izabrali. Dogovorite i sve druge detalje: koliko članova benda će biti prisutno na slavlju, da li dolaze i pevač i pevačica, koliko vam je bend na raspolaganju vremenski i da li dodatno plaćate ako se svadba produži u odnosu na dogovoreno, koliko često članovi orkestra prave pauze… Ako propustite dogovor oko bilo kojeg segmenta, može se desiti da dođe do neprijatnih scena i da na slavlju ne bude sve onako kako ste vi očekivali.

 

Verujemo da ćete izabrati pravi bend i da ćete i vi, a i vaši gosti, biti zadovoljni.