Muzika na svadbi – kako prepoznati dobar bend?

Atmosfera jednog svadbenog veselja u mnogome zavisi od kvaliteta muzike. Jednostavno bez kvalitetne muzike, odnosno dobrog benda za svadbe nema ni pravog veselja. Muzika je ta koja naše goste drži na podijumu i po nekoliko sati. Zbog toga je za mladu i mladoženju itekako važno znati kako da prepoznaju profesionalan i kvalitetan bend za svadbe.

Za dobar bend za svadbe dogovor oko repertoara ne predstavlja problem

Profesionalni, ozbiljni bendovi za svadbe nemaju problem da izmene ili prilagode sopstveni repertoar budući da znaju da sviraju mnogo raznovrsnih numera koje pripadaju različitim muzičkim žanrovima. Ako se i desi da neku numeru ne poznaju, neće im predstavljati problem da je nauče i navežbaju. Isto tako, ukoliko postoje numere koje nikako ne želite da čujete na sopstvenom veselju, i o tome se sa njima može dogovoriti. Dakle, mladenci su ti koji u dogovoru sa muzičarima biraju repertoar.

Repertoar dobrih svadbenih bendova je veoma širok

Repertoari profesionalnih bendova su izuzetno široki i obuhvataju numere domaće i strane muzike; narodne i zabavne muzike; izvorne, starogradske i novokomponovane muzike. Dakle, dobar bend za svadbe zna i svira skoro sve.

muzika

Dobri bendovi za svadbe godinama sviraju u istom sastavu

Kada su članovi jednog benda na okupu godinama dobro su uvežbani i razumeju jedni druge. Njihovu karijeru odlikuju godine vežbanja i stotine,a ponekad i hiljade, nastupa. Samim tim, iz njihovih instrumenata i glasova izlaze kvalitetne i navežbane muzičke melodije. Stoga, jedno od bitnih pitanja koje se prilikom razgovora sa članovima benda mora postaviti jeste i koliko dugo u istom sastavu sviraju zajedno.

Cenkanje nije praksa dobrih bendova

Unajmljivanje benda nije jednaka kupovini polovnih stvari po buvljacima. Sa članovima dobrog benda za svadbe nema cenkanja. Oni imaju standardnu cenu svog nastupa. Retke su i specijalne prilike kada od nje odstupe. Onaj ko želi da unajmi dobar bend za svadbe mora, narodski rečeno, da otvori novčanik. Kao što ne postoje jeftine kožne cipele, tako ne postoje ni jeftini, a kvalitetni bendovi za svadbe.

Dobar muzički bend nema lošu opremu

Jedan od načina da se prepozna profesionalan bend za svadbe jeste jednostavnim zagledanjem u opremu i instrumente koje oni poseduju. Ukoliko je oprema kvalitetna i nije previše stara, to znači da bend brine o kvalitetu zvuka koji proizvodi i da ulaže u sopstvenu opremu. To je jedan od znakova da je benda za svadbe dobar.

Dogovori sa dobrim bendovima su izuzetno precizni

Kvalitetni i iskusni bendovi dogovore o nastupima obavljaju često i tokom njih su vrlo organizovani i detaljni. Ukoliko tokom dogovora sa članovima benda primetite da su detaljni, da postavljaju brdo pitanja i iznose svoje zahteve, to je još jedan od znakova da ste na dobrom putu da angažujete dobar bend za svadbe. Sa njima se razgovara o svemu: ceni, avansu i njegovom iznosu, repertoaru, broju pauza na koje imaju pravo te njihovom trajanju…

I na kraju da napomenemo još jednu stvar. Dobri muzičari se rezervišu mesecima unapred. Stoga i Vi postupite tako. Ukoliko potragu za svadbenim bendom počnete dvadeset dana pred samu svadbu, šanse da angažujete dobar bend su minimalne.