Kako unajmiti dobar bend za svadbe?

Muzika je ritam svakog svadbenog veselja i zbog toga zaslužuje posebnu pažnju u procesu planiranja i organizacije svadbe. Određena pravila važe kada je u pitanju lov za bendom za svadbe – bez obzira na to kakav se zvuk traži.

svadba-mladenci

Potraga za bendom za svadbe

Potragu za bendom započnite najmanje šest meseci pre velikog dana određivanjem muzičkog pravca koji se najbolje uklapa u atmosferu veselja koje planirate. Mada kod nas veselja uglavnom liče jedna na druga kada je u pitanju muzika, ne ustručavajte se da izađete iz okvira i umesto narodne muzike odaberete neki drugi žanr. To je ipak Vaš veliki dan, a ne dan Vaših zvanica. Sa druge strane, vodite računa da ne odete u krajnost i da se ipak i Vaši gosti dobro provedu.

Bend za svadbe možete potražiti na internetu. Osim imena benda, „izguglajte“ još i video snimke njihovih nastupa, repertoar, kao i mišljenja onih koji su ih već unajmljivali. Razmislite takođe o tome da li ste prisustvovali nekom događaju gde Vam se dopao bend, bilo da je reč o drugom veselju, koncertu ili muzici iz lokalnog kafića. Treći način nalaženja odgovarajućeg benda za svadbe jeste preporukom prijatelja, suseda, rodbine, poznanika… Ukoliko ste u prilici, posetite svirku benda koji ste našli putem interneta ili preporuke kako bi se i sami uverili u kvalitet njihove muzike.

Veličina benda za svadbe

Dva faktora koja najčešće određuju veličinu benda za svadbe jesu budžet kojim mlada i mladoženja raspolažu i mesto gde se svadba održava. Čak i kada budžet može da podnese petnaest članova, veličina prostora i akustika u njemu mogu zahtevati nešto intimniji zvuk. Prosečan bend za svadbe broji od pet do osam članova: pevača i pevačicu, klavijaturistu, basistu i drugog muzičara ili muzičare.

Unajmljivanje benda za svadbe

Pre nego što unajmite bend za Vaš veliki dan, pri prvom susretu sa članovima ne ustručavajte se da im postavite gomilu pitanja. Dogovorite se oko svih detalja:

  • cene,
  • pauza,
  • repetoara,
  • radnom vremenu i drugo.

Ukoliko ne želite nepotrebne troškove izbegavajte bendove koji imaju menadžere ili koji se unajmljuju preko različitih agencija. Takvi bendovi su obično skuplji jer menadžeri i agencije naplaćuju velike provizije.

Osećajte se slobodno da zatražite preporuku. Zadovoljan bivši klijent najbolja je garancija kvaliteta nekog benda za svadbe. Takođe, dogovorite se o pesmi za prvi mladenački ples i momentu njenog izvođenja. Ukoliko mlada i mladoženja imaju „svoju pesmu“ vreme je da je podele sa drugima. Ukoliko ne, možda je vreme da razmisle na tu temu.

Ugovor

Muzička magija neće biti uništena ukoliko se sve stavi na papir i napravi ugovor. Ipak je u neku ruku i ovo vrsta kupovine za koju nam je potrebna garancija. Ugovor koji potpisujete sa bendom treba da sadrži sve detalje uslova njihovog unajmljivanja, od imena svakog člana benda do muzičkog žanra koji će biti izvođen i okvirne liste pesama.

Preporučuje se da ugovor obuhvati cenu i vreme isplate, vreme dolaska i odlaska benda, način oblačenja muzičara (tzv. „dres kod“), hranu za muzičare, piće za muzičare, kao i broj i trajanje pauza za odmor, jelo i slično.