Kako isplanirati budžet za svadbu

Ukoliko ste, kao i većina parova u našoj zemlji, rešili da planiranje svog venčanja preuzmete na sebe, a ne da je poverite nekoj od agencija za organizovanje svadbi, kakvih je po uzoru na američke modele sve više, neminovno ste morali da se suočite i sa planiranjem budžeta za ovaj dan, bilo da vam je spisak gostiju duži ili kraći. Svima je vrlo dobro poznato da organizacija svadbe nije ni najmanje lak, a svakako ni jeftin posao, jer svaki od elemenata ovog dana zahteva izdvajanje značajne sume novca. Znamo da nije jednostavno, ali možete se potruditi i da malo uštedite prateći naše savete i uspevajući da neke izdatke zamenite – kreativnošću.

svadba-planiranje-budzeta

Bidermajer

Bidermajeri na našem tržištu dostižu zaista enormne cene, bez obzira na to od kog su cveća i materijala pravljeni. Svakako da je uvek bolje ovakav zadatak poveriti stručnjaku, ali uz malo mašte i truda možete ga i sami kreirati ili poveriti nekoj umešnoj prijateljici ili rođaci da vam ovu obavezu precrta iz wedding – planera. Buket od Vašeg omiljenog cveća nije teško napraviti, a možete ga obmotati delom materijala od kog je sašivena Vaša venčanica, te će savršeno uklopiti u romantični outfit.

Venčanica i odelo

Kupovina venčanice i odela predstavlja jednu od najvećih stavki budžeta izdvojenog za ovaj dan. Potpuno je svejedno da li ove odevne predmete kupujete ili iznajmljujete, sigurno je da se tu teško ikako može ekonomisati. Mi vam, međutim, baš na ovom mestu predlažemo štednju: venčanicu možete poveriti rukama stručne krojačice i sami je kreirati, birajući materijal baš po vašoj volji. To je, ujedno, možda i jedini put do vaše venčanice iz snova. Muškarci bi, u tom slučaju, valjalo da pronađu košulju i odelo koje će moći da nose odvojeno i na ostalim proslavama, a ne samo na dan svadbe.

Dekoracija prostora i kićenje svatova

Opšte je mesto da se za dan svadbe biraju dekorateri, te posebno kupuju svi detalji koji će prostoru dati živost, kao i narukvice sa mašnama i ruzmarin za kićenje svatova. Vi možete, međutim, biti originalniji. Sve ove sitnice se, uz malo vremena, mogu napraviti: satenske mašne možete i sami iskrojiti, aranžmane na stolovima – sa cvećem i svećama – i vi možete dekorisati po svojoj volji, a ne bi bilo loše i da čitav jedan dan odvojite za pravljenje narukvica kojima će biti okićene zvanice ženskog pola. One će tako, pored uspomena, sa vaše svadbe poneti i originalan komad nakita, koji će ih uvek podsećati na vaš dan. Bedževi takođe predstavljaju originalnu, a opet jeftinu varijantu.

Muzika za svadbe

Ono bez čega je proslavu venčanja nemoguće zamisliti jeste muzika za svadbe. Ukoliko ste se ovom prilikom rešili da unajmite DJ – a, imajte na umu da to ne mora nužno da znači i jeftinije rešenje, jer se neretko dešava da oni koštaju i više od nekog orkestra. Zato bi valjalo pre odluke o ovoj stavki organizacije dobro ispitati ponude i uporediti cene. Muzika za svadbe uvek je bolja ukoliko se izvodi uživo, bez obzira na brojnost gostiju, te bi bilo najbolje da potražite bend koji će ispuniti sve vaše zahteve i vašu svadbu učiniti događajem koji će se pamtiti i prepričavati.